ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

Το Βρούστι είναι ένα ορεινό απομονωμένο χωριό της Αργολίδας, 20 χιλιόμετρα δυτικά του Άργους και ανήκει στο Δήμο Άργους-Μυκηνών.

Xτισμένο σε υψόμετρο 650 μέτρων πάνω στον ορεινό όγκο Λογκάκι, το Βρούστι φαίνεται στη βενετική απογραφή του Γκριμάνι το 1700 με πληθυσμό τότε 20 οικογένειες.

Η ονομασία του οικισμού πιθανόν να προέρχεται από το Βρούστι της Αρκαδίας που με τη σειρά του προέκυψε από το γερμανικό Brust (=στήθος), αφού το σημείο που ήταν ο οικισμός, μοιάζει με στήθος.

Το Βρούστι εποικίσθηκε κατά το παρελθόν από τον Θεόδωρο Παλαιολόγο με εποίκους από το αντίστοιχο Αρκαδικό και στο οποίο εγκαταστάθηκαν Αρβανίτες.

Στο μικρό οικισμό του Βρουστίου με τους ελάχιστους κατοίκους (περίπου 16), σήμερα ο επισκέπτης θα δει το γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, μια κρήνη που χρονολογείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας, αλλά και παλιά λιθόκτιστα κτίσματα.

Λίγο πιο πάνω από τη Χούνη  βρίσκεται το σημαντικότερο αξιοθέατο του χωριού, ένα μικρό ερημοκλήσι, ορατό και από το δρόμο Άργους  – Καρυάς, η Αγία Ρουσαλή Βρουστίου, που είναι χτισμένη μέσα σε μια μεγάλη σπηλιά με απόκρημνο βράχο.

Στο Βρούστι διοργανώνονται συχνά πεζοπορίες στα υπέροχα φυσικά μονοπάτια που φτάνουν μέχρι και την πλατεία του χωριού, ενώ στην περιοχή πραγματοποιούνται και διαδρομές με άλογα από τον Ιππικό Φυσιολατρικό Σύλλογο Άργους.

Ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού «Η Πλατάνα» έχει έντονη δράση και τελευταία αναβίωσε τη γιορτή της Υπαπαντής στην Αγία Ρουσαλή Βρουστίου, συντηρώντας την εκκλησία και βελτιώνοντας το δρόμο που οδηγεί στο σημείο, κάνοντας πιο εύκολα προσβάσιμη την περιοχή.